Vicerektor Heidi Hansson

Heidi Hansson är vicerektor med särskilt ansvar för utbildning, internationalisering samt lika villkorsfrågor vid Umeå universitet. I uppdraget ingår även samverkan inom området.

Bild på Heidi Hansson.
Vicerektor Heidi Hansson.
Foto: Mattias Pettersson.

Heidi Hansson är professor i engelsk litteratur vid Institutionen för språkstudier.

I sin forskning har Heidi Hansson bland annat behandlat postmodern litteratur, irländska artonhundratalskvinnors skrivande och irländsk bokhistoria.

Under perioden 2002–2009 ledde hon det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Främmande Nord: Utifrånperspektiv på det nordliga rummet som berörde konst och litteratur om och från de nordliga områdena. En del av Heidi Hanssons forskning i detta sammanhang rör hur nordliga områden genusmarkeras i skönlitteratur och reselitteratur.

Heidi Hansson ingår i styrelsen för Arcum, Arktiskt centrum vid Umeå universitet, och i styrgruppen för den starka genusforskningsmiljön vid Umeå centrum för genusstudier (UCGS). Dessutom ingår hon i flera internationella nätverk för arktiska studier och irländsk litteraturforskning.

Som vicerektor vid Umeå universitet från 1 juli 2016 är Heidi Hansson särskilt ansvarig för internationalisering och lika villkorsfrågor.

År sorteringsordning

Fulltext

Norberg, Cathrine

"Winter Feeds It": Cold and the Construction of Good and Evil in Susan Cooper's The Dark Is Rising