Vicerektor Heidi Hansson

Heidi Hansson är vicerektor med särskilt ansvar för utbildning på grund och avancerad nivå samt lika villkorsfrågor vid Umeå universitet. I uppdraget ingår även samverkan och internationalisering inom området.

Bild på Heidi Hansson.
Vicerektor Heidi Hansson.
Foto: Mattias Pettersson.

Heidi Hansson är professor i engelsk litteratur vid Institutionen för språkstudier.

I sin forskning har Heidi Hansson bland annat behandlat postmodern litteratur, irländska artonhundratalskvinnors skrivande och irländsk bokhistoria.

Under perioden 2002–2009 ledde hon det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Främmande Nord: Utifrånperspektiv på det nordliga rummet som berörde konst och litteratur om och från de nordliga områdena. En del av Heidi Hanssons forskning i detta sammanhang rör hur nordliga områden genusmarkeras i skönlitteratur och reselitteratur. Aktuella projekt är en studie av barnlitteratur om och från Arktis och en studie av irländska kvinnors bidrag till intellektuella tidskrifter i slutet av artonhundratalet.

Heidi Hansson ingår i styrelsen för Arcum, Arktiskt centrum vid Umeå universitet, och i flera internationella nätverk för arktiska studier och irländsk litteraturforskning.

Som vicerektor vid Umeå universitet från 1 juli 2016 är Heidi Hansson särskilt ansvarig för utbildningsfrågor, internationalisering och lika villkorsfrågor. Hon leder det Utbildningsstrategiska rådet (USSR), det Strategiska rådet för lika villkor och Språkrådet vid Umeå universitet.

År sorteringsordning

Fulltext

Norberg, Cathrine

"Winter Feeds It": Cold and the Construction of Good and Evil in Susan Cooper's The Dark Is Rising