Stora outnyttjade medel vid statliga lärosäten

2017-11-29
Statliga universitet och högskolor sparar för mycket av anslag och andra överskott. Det konstaterar Riksrevisionen som anser att resursutnyttjandet är ineffektivt. Umeå universitet ligger dock bra till i granskningen.

”Nu marscherar vi mot faktaresistens och falska nyheter”

2017-04-22
"Vi har ett ansvar att se till att faktabaserad kunskap ligger till grund för utvecklingen av vårt samhälle". Det skriver bland andra Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet i en debattartikel i SVT Opinion i samband med March for Science.

Dieter Müller i Curie:
Forskningsproppen är egentligen en kritik av dagens forskningssystem

2017-03-21
"New Public Management är ett resultat av en offentlig misstro till sektorns – och i förlängningen den enskilde forskarens – förmåga att hantera resurser ansvarsfullt." Det menar Dieter Müller, vicerektor vid Umeå universitet i en debattartikel i ti...

Umeå universitet slutar investera i fossila bränslen

2017-03-13
Umeå universitet avslutar alla sina investeringar exempelvis i fonder och aktier i företag som utvinner, förädlar eller distribuerar kol, olja eller gas, så kallade fossila bränslen.

Allmän information

Kommunikationsenheten